Voorganger

In de Poortkerk hebben we de diensten opgesplitst. Simpelweg omdat niet iedereen tegelijk in het kerkgebouw past. We hebben de gemeentes West en Oost. Beide hebben een eigen dominee, die overigens voor beide gemeentes preekt.

Even voorstellen… Jan Wesseling

Wat heeft u gevormd?
Mijn voornaam heb ik te danken aan mijn opa, een zeeman. Ook mijn hart trok naar zee. Ik wilde na mijn middelbare school graag navigatie-officier worden bij de marine. Geen haar op mijn hoofd dacht er aan predikant te worden, het beroep van mijn vader. Onder andere vanwege het vele voetballen had ik al jong een knieblessure, waardoor de weg naar een baan op zee werd afgesloten. Ik ging in Wageningen milieukunde studeren. Al gauw ontdekte ik dat de oorzaak van milieuproblemen dieper zat. De mens was de grote vervuiler. Doordat ook mijn zeeman-opa in die tijd overleed, kwam ik voor de vraag te staan wat uiteindelijk het belangrijkste is in je leven. Wat houd je aan het eind over?

Waarom bent u dan toch predikant geworden?
Uiteindelijk is alleen maar de vraag of je gelooft in Jezus Christus. Hij is de grote ‘probleem-oplosser’, oftewel de Verlosser. Ik besloot theologie te gaan doen. Na enkele jaren koos ik er toch voor deze boodschap te willen doorgeven in deze wereld. Zo werd ik in 1987 predikant. Inmiddels was ik getrouwd met Marieke en in de loop van de jaren ontvingen we drie zonen en twee dochters. Via De Lier / Maassluis, Ede en Putten ben ik in het najaar van 2015 in Veenendaal aangeland.

Daar heb ik het erg naar mijn zin. Nog steeds klopt het hart van mijn werk in dat ene zinnetje: Jezus Christus is de Verlosser van deze verscheurde wereld en in ons vaak pijnlijke leven. Door middel van de Bijbel openbaart God zichzelf en geeft Hij ons zicht op zijn grootste werkelijkheid. Zo hebben we als kerk een boodschap aan de hele wereld.

Preken doe ik daarom heel graag; jongeren op weg helpen in het geloof ook; pastorale gesprekken kunnen mij raken en ontroeren. En het kerkschip een beetje op koers houden in deze woelige tijd kan me ook boeien. Met de bijbel als kompas, Jezus als de grote Stuurman en in de wilde zee van vandaag is het zaak niet vast te lopen, riffen en klippen te omzeilen en aan te houden op de veilige haven bij God.

En voor de toekomst?
Het water trekt nog steeds. Zeilen op groot water en surfen zijn mijn belangrijkste hobby’s. Daarnaast zit ik graag af en toe op de mountainbike, heb ik veel geschaatst en geskeelerd en rijd ik sinds een paar jaar motor. Daarnaast ben ik God dankbaar voor mijn vrouw en kinderen, gezondheid en energie, veel gave mensen om dagelijks mee te werken, de hemelse ruimte van de preekstoel.

En voor de boodschap van genade, liefde en hoop voor deze wereld. Daar draait het op aarde om.

Wil je met Jan Wesseling kennismaken? Pak gerust de telefoon of vul het contactformulier in.

Gemeente Veenendaal-West
Ds. Jan Wesseling